spiegel onzichtbaar ophangen met ophangsysteem

Droomspiegel gevonden? Mooi! Nu nog bedenken waar en hoe je deze aan de muur wilt hangen. Bij GLASSby heb je verschillende opties. Wij zijn wel fan van een blinde bevestiging van een spiegel. Hierbij zie je namelijk geen bevestigingssysteem en gaat zo alle aandacht uit naar de spiegel zelf. Wil je jouw spiegel onzichtbaar ophangen? Dat is een fluitje van een cent met ons ophangsysteem voor spiegels. Steek je handen maar vast uit de mouwen: hierbij een handig stappenplan.

Ophangsysteem voor spiegels: welke kies je?

Een prachtige spiegel op maat verdient een net zo prachtige plek aan de muur. Zelf ophangen? Voor de doe-het-zelvers hebben we verschillende montagesets. Eentje met spiegelklemmen, eentje met spiegeltape en lijm en een blind ophangsysteem met schroeven en haakjes bijvoorbeeld. Waar kies je nu voor? Dat hangt natuurlijk allereerst af van wat je zelf mooi vindt. Zoals de naam al aangeeft, is een blinde bevestiging een onzichtbaar ophangsysteem voor spiegels. Je ziet de bevestiging niet. Er komt ook geen lijm aan te pas. Je kunt de spiegel dus eenvoudig weer verplaatsen.

 

Hoe moet je een grote spiegel blind ophangen?

Wil je een vlakke spiegel van pak ‘m beet 15 kg ophangen? Dat kan prima met een blinde bevestiging. Met een onzichtbaar ophangsysteem komt de spiegel 1 cm van de muur te hangen. Dit geeft de spiegel meer diepte. Erg mooi, als je het ons vraagt. Wil je de spiegel toch liever strak tegen de muur? Dan kun je deze ook verlijmen. Dit is sowieso aan te raden wanneer jouw spiegel groter dan 2 vierkante meter of zwaarder dan 36 kilo is. Hoe een spiegel met lijm aan de muur bevestigt, lees je in het blog Spiegel ophangen zonder boren.

 

Spiegel onzichtbaar ophangen in 7 stappen

Wil je jouw spiegel zelf blind ophangen met schroeven? Dan kun je een bij GLASSby een complete montageset bestellen.

Deze bestaat uit:

  • Spiegelblikken (2 of 3, afhankelijk van de grootte van de spiegel)
  • Metalen haken (2 of 3)
  • Drukknopen (2)
  • Afstandhouders (2 of 4)
  • Schroeven (4 of 5)
  • Pluggen (4 of 5)

 

Stap 1: Bepaal de ideale positie van de spiegel

Het ophangen van een spiegel begint met het kiezen van de perfecte plek. Begin met het aftekenen van de spiegelhoeken op de muur. Niet met een watervaste stift natuurlijk! Dit is ook het moment waarop je nog even dubbelcheckt of de maat helemaal naar wens is. Na montage is een aanpassing van de breedte of hoogte namelijk niet meer mogelijk.

 

Stap 2: Maak de achterkant van de spiegel goed schoon

Voordat je jouw spiegel ophangt, is het belangrijk dat de achterkant van de spiegel stof-, vet- vochtvrij is. Even schoonmaken dus. Dit doe je het beste met een siliconenvrij reinigingsmiddel. Let op: de hoeken en randen van een spiegel zijn heel breekbaar. Wees dus heel voorzichtig en leg de spiegel op een zachte ondergrond.

 

Stap 3: Plak de spiegelblikken

In de montageset vind je – afhankelijk van de grootte van de spiegel – 2 of 3 spiegelblikken. Deze plak je op de bovenste hoeken op 5 cm afstand van de bovenzijde en op 5 cm van de zijkant van de spiegel. Het is belangrijk dat je de spiegelblikken strak en gelijkmatig aandrukt. Is jouw spiegel groot? Plak dan ook een spiegelblik in het midden op 5 cm van de bovenrand.

 

Stap 4: Plak de afstandhouders

De afstandhouders zorgen voor extra ondersteuning van de spiegel. Vooral bij lange, smalle spiegels is het belangrijk dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld. De afstandhouders breng je aan op het midden van de spiegel.

 

Stap 5: Bevestig de metalen haken

Haal de boormachine maar tevoorschijn. Voor het aanbrengen van de metalen haken boor je op 10 cm van de zijkant van de plek waar de spiegel komt een gat van 6 mm. Heb je een grote spiegel? Dan is een extra boorgat in het midden op 7 cm van de bovenrand geen overbodige luxe. Breng de pluggen aan en schroef vervolgens de metalen haken vast.

 

Stap 6: Bevestig de drukknopen

Boor nu op 5 cm van de onderzijde en op 10 cm van de zijkant gaten voor de pluggen. Schroef de drukknopen vast met de beschermingsfolie naar de spiegelzijde.

 

Stap 7: Hang de spiegel op

Bijna klaar! Hang de spiegel ter controle aan de bovenste bevestigingselementen, zodat je kunt zien of deze recht hangt. Jouw spiegel schuin ophangen wil je natuurlijk voorkomen. In dit stadium kun je hoogteverschillen nog eenvoudig corrigeren door de metalen haken iets te verschuiven. Hangt ie perfect? Schroef de haken dan vast. Haal vervolgens de beschermingsfolie van de drukknopen af, hang de spiegel weer aan de bovenste bevestigingselementen en druk de spiegel aan met een lichte druk naar beneden. Et voila: je bent klaar!

Tip! Download deze handleiding, zodat je ‘m kunt printen en bij het ophangen van de spiegel bij de hand hebt.

 

Bekijk meer artikelen

Bijzondere spiegels: omdat een uniek design écht zoveel leuker is

Spiegel woonkamer ideeën: 5 originele tips!

 

Spiegel onzichtbaar bevestigen: laat het over aan onze experts

Denk je na het lezen van deze handleiding voor het onzichtbaar ophangen van jouw spiegel alleen maar ‘pffffffffffffffff’? Laat de montage dan over aan onze experts. Zij hangen je spiegel op maat met alle liefde voor je op. Voor hen een kleine moeite en jij bent verzekerd van een perfecte montage.

Onze belofte: een 100% vlekkeloze service

Persoonlijk advies

Wij weten alles van glas en delen die kennis graag met je. Vraag ons vrijblijvend om advies.

Betrouwbare levering

We garanderen dat je glaswand veilig en in perfecte staat wordt geleverd. Dat doen we door je pakketten met zorg en met de juiste materialen te verpakken.

Perfect gemonteerd

Eenvoudig zelf te monteren. Of kies voor onze professionele inmeet- en/of montageservice voor een gegarandeerd perfect resultaat.

#GLASSbyme

Je thuis mag gezien worden!

Deze huizen kregen al een #GLASSby make-over. Vinden we binnenkort ook jouw interieur in deze lijst? 😉

 

De  aanpak

Shop glasproducten online met alles erop en eraan